Oluliste failide kaotamine MacBookis võib olla südantlõhestav kogemus. Olenemata sellest, kas kustutasite need kogemata, vormindasite draivi või seisid silmitsi süsteemi krahhiga, tundub oluliste dokumentide, fotode või tööprojektide kadumine digitaalse katastroofina. Kuid enne, kui meeleheitega leppite, tea seda: Sageli on MacBookis kaotatud failide taastamine võimalik.

See juhend varustab teid teadmiste ja tööriistadega, et navigeerida erinevates andmekao stsenaariumides ja suurendada teie eduvõimalusi taastefailid oma MacBookis. Pidage meeles, edukuse määr sõltub suuresti konkreetsetest asjaoludest mis ümbritseb teie failikaotust. Seega tegutsege kiiresti ja järgige neid samme hoolikalt, et oma võimalusi maksimeerida.

1. samm: lõpetage kohe oma MacBooki kasutamine

See võib tunduda vastuoluline, kuid kui mõistate, et failid puuduvad, lõpetage oma MacBooki kasutamine. Iga lugemise, kirjutamise või allalaadimise toiming pärast andmete kadumist võib üle kirjutada just need andmed, mida proovite taastada, vähendades oluliselt teie eduvõimalusi. Lülitage Mac välja ja vältige väliste salvestusseadmete ühendamist, välja arvatud juhul, kui need on taastamiseks üliolulised.

2. samm: kontrollige ilmseid kohti

Enne täiustatud tehnikate kasutamist kontrollige esmalt lihtsaid asukohti, kus teie failid võivad asuda.

  • Prügikast: Avage prügikast ja sirvige selle sisu. Võite leida hiljuti kustutatud faile, mille saate lihtsalt nende algsesse asukohta tagasi lohistada.
  • Ajamasina varundamine: Kui teil on Time Machine lubatud, toimib see teie digitaalse kaitseinglina. Ühendage oma varukoopiaketas, avage Time Machine, liikuge andmete kadumise eelsele kuupäevale ja leidke puuduvad failid. Taasta need algsesse asukohta.
  • Viimased rakendused: Mõned rakendused pakuvad sisseehitatud failide taastamise funktsioone. Kontrollige konkreetses rakenduses, mida kasutasite puuduvate failide jaoks, et näha, kas selline valik on olemas.

3. samm: kasutage sisseehitatud macOS-i funktsioone

Apple pakub mõningaid nutikaid tööriistu andmete taastamiseks:

  • Spotlighti otsing: Spotlight saab otsida kogu teie süsteemist, sealhulgas kustutatud failidest. Kasutage otsingu kitsendamiseks kindlaid märksõnu või failitüüpe. Kui failid pole üle kirjutatud, võivad need ikkagi kuvada.
  • Kettautiliit: Kui kogu teie draiv pole ligipääsetav, kasutage parandamiseks MacOS-i taastamise kettautiliiti. Siiski olge ettevaatlik, kuna see võib mõnel juhul andmeid kustutada.

4. samm: kaaluge andmete taastamise tarkvara

Kui sisseehitatud valikud ebaõnnestuvad, tuleb appi andmete taastamise tarkvara. Need tööriistad kontrollivad teie salvestusruumi kustutatud failide jälgi ja proovivad neid taastada. Valige hea mainega tarkvara koos heade kasutajate arvustustega ja tasuta prooviversiooni võimalustega, et testida selle tõhusust enne rahaliste kohustuste võtmist. Pidage meeles, et need programmid ei taga edu, eriti ülekirjutatud andmete puhul.

5. samm: otsige professionaalset abi (viimane abinõu)

Kui andmete kadu on kriitiline ja ükski ülaltoodud meetoditest ei tööta, kaaluge professionaalsete andmete taastamise teenuste otsimist. Nendel ettevõtetel on keeruliste olukordade lahendamiseks spetsiaalsed tööriistad ja teadmised, kuid nende teenused võivad olla kulukad. Enne jätkamist veenduge, et nad pakuksid tasuta hindamise ja andmete taastamise garantiid.

Ennetavad meetmed: võtke kasutusele varukoopiad!

Parim viis andmete kadumise vältimiseks on kasutada tugevat varundusstrateegiat. Siin on mõned olulised tavad:

  • Ajamasina lubamine: See sisseehitatud varunduslahendus varundab teie failid automaatselt välisele draivile. Seadistage see ja laske sellel taustal oma võlusid juhtida.
  • Pilvemälu: Teenused, nagu iCloud, Dropbox ja Google Drive, pakuvad võrgus salvestusruumi ja automaatset sünkroonimist, tagades teie failide turvalisuse isegi siis, kui teie Mac ebaõnnestub.
  • Kohalikud varukoopiad: Varundage kriitilised failid regulaarselt välisele kõvakettale või USB-mälupulgale täiendava kaitsekihi saamiseks.

Järgides neid samme ja rakendades ennetavaid meetmeid, saate märkimisväärselt vähendada andmete kadumise ohtu ja suurendada oma MacBookis kaotatud failide taastamise võimalusi. Pidage meeles, et kiire tegutsemine, õigete tööriistade valimine ja varukoopiate olemasolu on digitaalsete andmete säilimise võtmeks.

autor