Svarīgu failu zaudēšana savā MacBook var būt satriecoša pieredze. Neatkarīgi no tā, vai tos nejauši izdzēsāt, formatējāt disku vai saskārāties ar sistēmas avāriju, svarīgi dokumenti, fotoattēli vai darba projekti pazūd, šķiet kā digitālā katastrofa. Bet pirms samierināties ar izmisumu, ziniet to: bieži vien ir iespējams atgūt zaudētos failus savā MacBook.

Šī rokasgrāmata sniedz jums zināšanas un rīkus, lai orientētos dažādos datu zaudēšanas scenārijos un palielinātu jūsu izredzes gūt panākumus atkopšanas failus savā MacBook. Atcerieties, panākumu līmenis lielā mērā ir atkarīgs no konkrētajiem apstākļiem kas aptver jūsu failu zudumu. Tāpēc rīkojieties ātri un rūpīgi izpildiet šīs darbības, lai palielinātu savas iespējas.

1. darbība: nekavējoties pārtrauciet lietot MacBook

Tas varētu šķist pretrunīgi, taču brīdī, kad saprotat, ka trūkst failu, pārtrauciet lietot savu MacBook. Katra lasīšanas, rakstīšanas vai lejupielādes darbība pēc datu zaudēšanas var pārrakstīt tieši tos datus, kurus mēģināt atgūt, ievērojami samazinot jūsu izredzes gūt panākumus. Izslēdziet Mac datoru un nepievienojiet ārējās atmiņas ierīces, ja vien tās nav svarīgas atkopšanai.

2. darbība: pārbaudiet redzamās vietas

Pirms izmantot uzlabotas metodes, vispirms pārbaudiet vienkāršās atrašanās vietas, kurās var atrasties jūsu faili:

  • Miskaste: Atveriet atkritni un pārlūkojiet tās saturu. Jūs varat atrast nesen izdzēstos failus, kurus varat vienkārši vilkt atpakaļ uz to sākotnējo atrašanās vietu.
  • Laika mašīnas dublēšana: Ja esat iespējojis Time Machine, tas darbojas kā jūsu digitālais sargeņģelis. Pievienojiet rezerves disku, atveriet Time Machine, dodieties uz datumu pirms datu zaudēšanas un atrodiet trūkstošos failus. Atjaunojiet tos sākotnējā vietā.
  • Jaunākie pieteikumi: Dažas lietojumprogrammas piedāvā iebūvētas failu atkopšanas funkcijas. Pārbaudiet, vai konkrētajā lietojumprogrammā izmantojāt trūkstošos failus, lai redzētu, vai šāda opcija pastāv.

3. darbība: izmantojiet iebūvētās macOS funkcijas

Apple piedāvā dažus lieliskus datu atkopšanas rīkus:

  • Spotlight meklēšana: Spotlight var meklēt visā jūsu sistēmā, ieskaitot izdzēstos failus. Izmantojiet konkrētus atslēgvārdus vai failu tipus, lai sašaurinātu meklēšanu. Ja faili nav pārrakstīti, tie joprojām var tikt parādīti.
  • Diska utilīta: Ja viss jūsu disks nav pieejams, izmantojiet MacOS atkopšanas utilītu Disk Utility, lai mēģinātu veikt remontu. Tomēr rīkojieties piesardzīgi, jo dažos gadījumos tas var izdzēst datus.

4. darbība. Apsveriet datu atkopšanas programmatūru

Ja iebūvētās opcijas neizdodas, palīgā nāk datu atkopšanas programmatūra. Šie rīki pārbauda jūsu krātuvi, meklējot izdzēsto failu pēdas, un mēģina tos rekonstruēt. Izvēlieties cienījamu programmatūru ar labām lietotāju atsauksmēm un bezmaksas izmēģinājuma iespējām, lai pārbaudītu tās efektivitāti pirms finansiālām saistībām. Atcerieties, ka šīs programmas nevar garantēt panākumus, jo īpaši attiecībā uz pārrakstītiem datiem.

5. darbība: meklējiet profesionālu palīdzību (pēdējā iespēja)

Ja datu zudums ir kritisks un neviena no iepriekšminētajām metodēm nedarbojas, apsveriet iespēju meklēt profesionālus datu atkopšanas pakalpojumus. Šiem uzņēmumiem ir specializēti rīki un zināšanas, lai risinātu sarežģītas situācijas, taču to pakalpojumi var būt dārgi. Pirms turpināt, pārliecinieties, ka viņi piedāvā bezmaksas novērtēšanu un datu atkopšanas garantiju.

Preventīvie pasākumi: izmantojiet dublējumus!

Labākais veids, kā izvairīties no datu zuduma, ir spēcīga dublēšanas stratēģija. Šeit ir dažas būtiskas prakses:

  • Iespējot Time Machine: Šis iebūvētais dublēšanas risinājums automātiski dublē jūsu failus ārējā diskdzinī. Iestatiet to un ļaujiet tai darboties fonā.
  • Mākoņglabātuve: Tādi pakalpojumi kā iCloud, Dropbox un Google disks piedāvā tiešsaistes krātuvi un automātisku sinhronizāciju, nodrošinot jūsu failu drošību pat tad, ja jūsu Mac dators neizdodas.
  • Vietējās dublējumkopijas: Regulāri dublējiet kritiskos failus ārējā cietajā diskā vai USB zibatmiņas diskā, lai iegūtu papildu aizsardzības līmeni.

Veicot šīs darbības un veicot preventīvus pasākumus, varat ievērojami samazināt datu zaudēšanas risku un palielināt iespēju atgūt zaudētos failus savā MacBook. Atcerieties, ka ātra rīcība, pareizo rīku izvēle un dublējumkopiju izveide ir digitālo datu izdzīvošanas atslēga.