Prarasti svarbius failus „MacBook“ gali stabdyti širdį. Nesvarbu, ar netyčia juos ištrynėte, suformatavote diską ar susidūrėte su sistemos gedimu, pamatę, kad pagrindiniai dokumentai, nuotraukos ar darbo projektai išnyksta, jaučiatės kaip skaitmeninė katastrofa. Tačiau prieš susitaikydami su neviltimi, žinokite tai: dažnai įmanoma atkurti prarastus failus „MacBook“.

Šis vadovas suteikia žinių ir įrankių, leidžiančių naršyti įvairiuose duomenų praradimo scenarijuose ir padidinti sėkmės tikimybę atkūrimo failus „MacBook“.. Prisiminti, sėkmės rodiklis labai priklauso nuo konkrečių aplinkybių aplink jūsų failo praradimą. Taigi, veikite greitai ir atidžiai atlikite šiuos veiksmus, kad padidintumėte savo galimybes.

1 veiksmas: nedelsdami nustokite naudoti „MacBook“.

Tai gali atrodyti prieštaringa, bet kai supranti, kad trūksta failų, nustokite naudoti „MacBook“.. Kiekviena skaitymo, rašymo ar atsisiuntimo operacija po duomenų praradimo gali perrašyti tuos pačius duomenis, kuriuos bandote atkurti, o tai žymiai sumažina sėkmės galimybes. Išjunkite „Mac“ ir nejunkite išorinių saugojimo įrenginių, nebent jie yra labai svarbūs atkūrimui.

2 veiksmas: patikrinkite akivaizdžias vietas

Prieš pradėdami naudoti pažangias technologijas, pirmiausia patikrinkite paprastas vietas, kuriose gali būti jūsų failai:

  • Šiukšliadėžė: Atidarykite šiukšliadėžę ir naršykite jos turinį. Galite rasti neseniai ištrintų failų, kuriuos tiesiog nuvilkite atgal į pradinę vietą.
  • Laiko mašinos atsarginė kopija: Jei įjungėte laiko mašiną, ji veikia kaip jūsų skaitmeninis angelas sargas. Prijunkite atsarginį diską, atidarykite „Time Machine“, eikite į datą iki duomenų praradimo ir raskite trūkstamus failus. Grąžinkite juos į pradinę vietą.
  • Naujausios programos: Kai kurios programos siūlo integruotas failų atkūrimo funkcijas. Konkrečioje programoje, kurią naudojote trūkstamiems failams, patikrinkite, ar tokia parinktis yra.

3 veiksmas: išnaudokite integruotas „macOS“ funkcijas

„Apple“ siūlo keletą puikių duomenų atkūrimo įrankių:

  • „Spotlight“ paieška: „Spotlight“ gali ieškoti visoje sistemoje, įskaitant ištrintus failus. Norėdami susiaurinti paiešką, naudokite konkrečius raktinius žodžius arba failų tipus. Jei failai nebuvo perrašyti, jie vis tiek gali būti rodomi.
  • Disko paslaugų programa: Jei visas jūsų diskas nepasiekiamas, naudokite „MacOS Recovery“ disko paslaugų programą ir pabandykite taisyti. Tačiau elkitės atsargiai, nes kai kuriais atvejais tai gali ištrinti duomenis.

4 veiksmas: apsvarstykite duomenų atkūrimo programinę įrangą

Jei įtaisytosios parinktys nepavyksta, į pagalbą ateina duomenų atkūrimo programinė įranga. Šie įrankiai nuskaito jūsų saugykloje ištrintų failų pėdsakų ir bando juos atkurti. Pasirinkite patikimą programinę įrangą su gerais vartotojų atsiliepimais ir nemokamomis bandomosios versijos galimybėmis, kad patikrintumėte jos efektyvumą prieš įsipareigodami finansiškai. Atminkite, kad šios programos negali garantuoti sėkmės, ypač perrašytų duomenų atveju.

5 veiksmas: kreipkitės profesionalios pagalbos (paskutinė priemonė)

Jei duomenų praradimas yra labai svarbus ir nė vienas iš aukščiau pateiktų metodų neveikia, apsvarstykite galimybę ieškoti profesionalių duomenų atkūrimo paslaugų. Šios įmonės turi specializuotų įrankių ir patirties sudėtingoms situacijoms spręsti, tačiau jų paslaugos gali būti brangios. Prieš tęsdami įsitikinkite, kad jie siūlo nemokamą įvertinimą ir duomenų atkūrimo garantiją.

Prevencinės priemonės: pasidarykite atsargines kopijas!

Geriausias būdas išvengti duomenų praradimo yra turėti patikimą atsarginių kopijų kūrimo strategiją. Štai keletas pagrindinių praktikų:

  • Įgalinti laiko mašiną: Šis integruotas atsarginės kopijos sprendimas automatiškai sukuria atsargines failų kopijas išoriniame diske. Nustatykite jį ir leiskite jam veikti fone.
  • Debesies saugykla: Tokios paslaugos kaip „iCloud“, „Dropbox“ ir „Google“ diskas siūlo internetinę saugyklą ir automatinį sinchronizavimą, kad jūsų failai būtų saugūs, net jei „Mac“ sugenda.
  • Vietinės atsarginės kopijos: Reguliariai kurkite svarbių failų atsargines kopijas išoriniame standžiajame diske arba USB atmintinėje, kad užtikrintumėte papildomą apsaugos lygį.

Atlikdami šiuos veiksmus ir priimdami prevencines priemones, galite žymiai sumažinti duomenų praradimo riziką ir padidinti galimybę atkurti prarastus failus „MacBook“. Atminkite, kad greitas veiksmas, tinkamų įrankių pasirinkimas ir atsarginių kopijų kūrimas yra raktas į skaitmeninių duomenų išlikimą.

autorius